Presentatie Smartsediment op Scheldesymposium 2017

5 december organiseerde de Vlaams Nederlandse Schelde Commissie haar jaarlijkse Scheldesymposium. Dit jaar zette de VNSC in zes sessies belangwekkende projecten in de kijker die het Schelde-estuarium veiliger, natuurlijker en toegankelijker maken. Daarnaast is het symposium een uitgelezen kans om spelers uit het Scheldegebied met elkaar in contact te brengen en de dialoog tussen de stakeholders te stimuleren.

Stakeholders uit Schelde-estuarium bij elkaar

Op het Scheldesymposium waren 200 onderzoekers, vertegenwoordigers van de Vlaamse en Nederlandse overheid, stakeholders en shareholders uit het Scheldegebied aanwezig. Deze editie verzorgde Tom Ysebaert (NIOZ) en Frans van Zijderveld (Natuurmonumenten) een van de zes sessies.

Boeisessie SMARTSEDIMENT: grensverleggend baggeren en storten

De inhoud van de sessie ging over onze projecten; slim omgaan met het sediment in het gebied. Zo werpen we de natuur een reddingsboei toe, want de ecologische waarden in de Scheldedelta gaan erop achteruit. Dat is het idee achter Smartsediment, onze grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse partners. In de boeisessie vertelden Ysebaert en Van Zijderveld hoe sediment een boost kan geven aan de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten in de Scheldedelta. Ysebaert: ‘Als we opnieuw een natuurlijke sedimentbalans willen bereiken, is sedimentbeheer een logische knop om aan te draaien.’ Lees het verslag van de sessie in het Verslag Scheldesymposium 2017.

 

Deel dit artikel